Kortisol

Kortisol er en blodprøve, som er en del af en spot-kortisol eller en synachtentest. Den biokemiske betegnelse er P-Kortisol eller P-Cortisol.

Indikation

Kortisol tages som en venøs blodprøve ved mistanke til binyrebarkinsufficiens, ofte som led i en spot-kortisol eller en Synactentest. Ved en Synacten-test tages Kortisol ved både 0 min. og 30 minutter efter der er indgivet Synacten. Ved 0 min. tages også en P-ACTH (Kortikotropin). Kortisol tages også som led i udredning for hyperfunktion.

Baggrund

Kortisol er et stresshormon der dannes i binyrebarken, og er en del af binyrebark-hormonaksen. Hypothalamus producerer Corticotropin Releasing Hormome (CRH), der stimulerer corticotrofe celler i adenohypofysen til at frigive Adrenokortikotropt hormon (ACTH). Dette stimulerer binyrebarken til at frigive Kortisol. Kortisol udøver negativ feedback ift. dannelsen af både CRH og ACTH.

Hypofyse-hypothalamus-binyre-aksen (HPA-aksen) (Kilde: Medicin.wiki)

Tolkning

Referenceintervallet for kortisol er tidsafhængig, da den naturligt svinger meget over døgnet. Det øvre referenceinterval er ikke altid kendt. Følgende referenceintervaller kan anvendes:

  • Kl. 6-10: 133-537 nmol/l
  • Kl. 10-16: 100-ukendt nmol/l
  • Kl. 16-20: 68-327 nmol/l
  • Kl. 20-6: 100-ukendt nmol/l

Ellers anvendes som tommelfingerregel ved en spot-kortisol taget om morgenen, at en værdi under 100 peger på binyrebarkinsufficiens, mens en værdi over 350 tyder på normal binyrebarkfunktion.

Ved en Synactentest betyder en p-kortisol ved 30 minutter over 420 nmol/l at der er normal binyrebarkfunktion, mens en værdi under 420 nmol/l peger på binyrebarkinsufficiens. ACTH anvendes til videre udredning for primær eller sekundær binyrebarkinsufficiens.

Høje værdier ses ved binyrebarkhyperplasi, binyrebarkadenomer, binyrebarkcarcinomer, hypofysær overproduktion af kortikotropin og ektopisk kortikotropin-produktion (fx. ved lungecancer).

Der kan ikke tolkes på prøverne for personer, der er i behandling med steroider.

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

  1. Kortisol;P (KBA AHH)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *