Anionbyttere

Anionbyttere er en form for kolesterolsænkende medicin.

Præparatvalg

Der findes følgende Anionbyttere:

  • Colestyramin
  • Colesevelam 

De to præparater anses for ligeværdige. Der kan kun opnås klausuleret tilskud, hvis man har afprøvet Statiner (som regel både Atorvastatin, Simvastatin og Rosuvastatin) og ikke tålt disse.

Indikationer

Anionbyttere anvendes ved hyperkolesterolæmi, typisk efter Statiner og Ezetimib er forsøgt.

Farmakologi

Anionbyttere øger udskillelsen af kolesterol. Det indeholder en aktiv anionbyttergruppe, der er bundet til et inaktivt polymerskelet. Anionbytterne udveksler chlorid i tarmene med galdesyrer, og fjernelsen af disse i tarmene fører til omdannelsen af kolesterol til galdesyrer, og herefter øget udskillelse af kolesterol. Ved primær hyperkolesterolæmi ses et fald i LDL-kolesterol på 18-25%.

Bivirkninger, kontraindikationer & forsigtighed

For alle bivirkninger, kontraindikationer og forsigtighedsregler, tjek Promedicin og Produktresume. Her fremhæves nogle af dem.

Anionbyttere kan give hypertriglyceridæmi, og bør derfor ikke anvendes ved samtidig hypertriglyceridæmi, da de kan forværre dette.

Overdosis

Overdosering vil kunne give obstruktion i GI-kanalen.

Seponering

Anionbyttere kan seponeres umiddelbart.

Markedsføring

Der markedsføres de to anionbyttere Colestyramin og Colesevelam i Danmark. Colestyramin markedsføres som Questran og Colesevelam som Cholestagel.

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *