Ferritin

Ferritin er en blodprøve der anvendes til diagnostik af jernmangel. Den biokemiske betegnelse er P-Ferritin.

Indikationer

Ferritin anvendes som led i anæmiudredning eller ved mistanke til hæmokromatose.

Baggrund

Ferritin er et udtryk for kroppens jerndepoter, og er det første der begynder at falde ved jernmangel. Ferritin er det mest udbredte protein til lagring af jern i kroppen, hvor det især findes i makrofager og monocytter i leveren, milten, knoglemarven og muskler. Fra disse steder kan jern mobiliseres via blodet med transferrin til de steder hvor det er nødvendigt. I blodet findes en mindre andel af ferritin, som ved normale tilstande eller jernmangel korrelerer meget godt med kroppens totale jernreserver.

Ved inflammation eller neoplasi stiger ferritin, der også betragtes som en akut fasereaktant ligesom CRP, haptoglobin og andre fasereaktanter.

Tolkning

Referenceintervallet er 12-300 mcg/l.

Lavt niveau af Ferritin er et udtryk for tømte jerndepoter (jernmangel). Generelt er p-ferritin<30 et udtryk for jernmangel. Eksempler på grænseværdier for ferritin ses i nedenstående tabel sammenholdt med tilstand og transferrinmætning. Ved inflammatoriske tilstande er grænsen <100, såfremt transferrin-mætning er <20%. Ved hjertesvigt er grænseværdien <100 hvis transferrin-mætning er >20%, mens den er <300 hvis transferrin-mætning er <20%. Ved nyresvigt er grænseværdien <500 hvis transferrin-mætning er <30%.

PatienterFerritinTransferrinmætning
Generelt<30 µg/L
Inflammatoriske tilstande<100 µg/L<20%
Hjertesvigt<100 µg/L
<300 µg/L<20%
Nyresvigt<500 µg/L<30%
Grænseværdier til diagnosticering af jernmangel (Kilde: Balendran et. al.)

Høje værdier af Ferritin kan skyldes inflammation, da Ferritin er en akutfasereaktant. Det kan også være forhøjet grundet hæmakromatose, akut myeloid leukæmi, leverskade og alkoholmisbrug.

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *