Hepcidin

Hepcidin er en blodprøve der kan tages som led i udredning for jernmangel. Den biokemiske betegnelse er P-Hepcidin.

Indikationer

Hepcidin kan anvendes til udredning for jernmangel.

Baggrund

Hepcidin er et centralt hormon i jernstofskiftet, der bl.a. hæmmer optagelsen af jern og frigørelsen af jern fra jerndepoterne i kroppen. Hepcidin produktionen i leveren reduceres hvis jernniveauet i blodet overstiger en bestemt værdi, hvorved det derved ved negativ feedback hæmmer yderligere optagelse af jern. Hepcidin er også en akut fasereaktant der stiger ved inflammation og ses også forhøjet ved kronisk sygdom. Transferrin kan også opregulere hepcidin produktionen, som et signal til at jerndepoterne i blodet er sufficiente og at der ikke er behov for frigivelse af jern fra de cellulære jerndepoter. Hypoksi kan nedregulere produktionen af hepcidin, som tegn til behov for mere jern.

Ved inflammation eller kronisk sygdom sker der en opregulering i hepcidin, som hæmmer optagelsen af jern fra tarmene og frigørelsen af jern fra makrofager. Dette er faktisk en forsvarsmekanisme, der skal skabe en hypoferræmisk tilstand for cancer og bakterier.

Tolkning

En høj værdi af Hepcidin sammenholdt med lav værdi af p-jern kan indikere funktionel jernmangel. Ved absolut jernmangel vil man se lav hepcidin.

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *