Tick Borne Encephalitis (TBE)

Tick Borne Encephalitis (TBE) er en alvorlig sygdom forårsaget af en flavivirus der er overført med flåter. Det kaldes også Centraleuropæisk hjernebetændelse, Früh-Sommer-Meningo-Encephalitis (FSME) og Østeuropæisk hjernebetændelse.

Ætiologi

TBE skyldes infektion med TBE-virus overført med flåter. TBE-virus er en form for flavivira. Inkubationstiden er 7-14 dage efter flåtbid, og virussen overføres selv ved kort tid hvor flåten har været på. Flåterne findes især i perioden maj-oktober, med højsæson i juli-september.

Virussen er udbredt i en del europæiske lande, herunder Skandinavien, Baltikum, Rusland, Sibirien, Balkan, Tyskland og Østrig. I Danmark er den set på Bornholm, Tisvilde Hegn og Nordsjælland. I Danmark ses aktuelt 2-4 tilfælde årligt.

Udredning & diagnostik

Diagnosticeres ved blodprøve og lumbalpunktur, hvor man undersøger for TBE IgM-antistoffer og påvisning af TBE-virus. Man vil typisk også undersøge for IgM anti-TBEV i spinalvæske og anti-TBEV IgG-titerstigninger i to gentagne blodprøver, for at teste for krydsreaktivitet for vaccination mod gul feber, japansk hjernebetændelse eller tidligere infektion med Dengue.

Symptomer: Cirka 75% har asymptomatisk forløb, mens 25% har symptomer. TBE har ellers et tofaset forløb. Første fase opstår 7-14 dage efter et flåtbid og er typisk influenzalignende symptomer varende få dage. Anden fase vil herefter komme efter en pause på få dage til 3 uger hos 1/3, og vil være symptomer på encephalitis.

Behandling

Der findes ingen behandling mod TBE.

Profylakse

TBE kan forebygges ved at forebygge flåtbid, fjerne flåten med det samme og ved vaccination. Eksempler på vacciner er Encepur og Ticovac. Vaccinationen nedsætter risikoen for smitte, men virker ikke 100%.

Yderligere litteratur

Guidelines

SSI har udgivet en oversigtsartikel om TBE.

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *