25-Hydroxy-Vitamin D

25-Hydroxy-Vitamin D er en blodprøve der anvendes ved mistanke til d-vitaminmangel eller d-vitaminforgiftning. Forkortes 25-OH-vit D.

Indikation

Tages ved mistanke til d-vitaminmangel eller d-vitaminforgiftning, og som led i udredning af visse sygdomme, herunder osteoporose.

Baggrund

25-hydroxyvitamin D er et forstadie til aktiv d-vitamin (1,25-dihydroxyvitamin D), men afspejler bedst kroppens d-vitaminstatus. Der skelnes mellem 25-hydroxyvitamin D2 og 25-hydroxyvitamin D3, hvor vitamin D3 er det der dannes ved optagelse af lys i huden og indtagelse ved animalske produkter, mens vitamin D3 dannes i planter og er indholdet i veganske d-vitaminprodukter.

Nogle steder analyseres kun vitamin D3, mens andre laboratorier analyserer vitamin D2+D3.

Aktiv d-vitamin er 1,25-dihydroxyvitamin D, men afspejler ikke godt kroppens d-vitaminstatus. Denne anvendes primært ved hypercalcæmi eller kronisk nyresygdom, og er mere afhængig af PTH. Den vil typisk være forhøjet ved d-vitaminmangel, ikke for lav.

Tolkning

25-hydroxyvitamin D tolkes på følgende måde:

  • <12 nmol/l: svær d-vitaminmangel
  • 12-25 nmol/l: let d-vitaminmangel
  • 25-50 nmol/l: d-vitamininsuffciens
  • 50-200 nmol/l: normal
  • >200 nmol/l: risiko for toxicitet

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *