Lussingesyge

Lussingesyge er en af de store børnesygdomme, der rammer stort set alle børn på et tidspunkt. Den kaldes også for den 5. børnesygdom, hvor de andre fire børnesygdomme er mæslinger, røde hunde, skarlagensfeber og tredagesfeber. Herudover kaldes den også erythema infectiosum.

Ætiologi

Lussingesyge skyldes infektion med Parvovirus B19. Parvovirus B19 blev opdaget i 1975, og navnet kom fordi denne virus blev identificeret i serummet af patient nummer 19 i panel B.

Stort set alle får lussingesyge på et tidspunkt i deres liv, og infektionen giver livsvarig immunitet. Det kan i princippet ramme i alle aldre, men det typiske er førskolealderen. Cirka 2/3 har været inficeret inden 20 års alderen. Sygdommen bryder typisk ud i forårsmånederne. Smitte sker ved dråbesmitte, men kan smitte via blod eller vertikalt ved gravide. Inkubationstiden er 13-18 dage, og man betragtes ikke som smittende efter der er kommet udslæt.

Parvovirus er et erythrovirus der angriber forstadier til erythrocytter, hvorved produktionen af erythrocytter nedsættes nogle dage, hvilket kan give anæmi. Det er en enkeltstrenget DNA virus, der ikke har en lipidkappe, hvilket betyder det er resistent overfor varmepåvirkning og desinfektionsmidler. Infektionen medfører dannelse af immunkomplekser, der giver anledning til de fleste symptomer. Når udslættet opstår er viræmien overstået, hvorfor man ikke kan smitte mere.

Udredning & diagnostik

Diagnostiseres klinisk udfra karakteristisk udslæt og anamnese. Der tages som udgangspunkt kun serologiske prøver under graviditeten.

Symptomer: Lussingesyge giver typisk influenzalignende symptomer efterfulgt af et karakteristisk udslæt på kinder, der ligner at man har fået en lussing. Der kan også komme udslæt andre steder på kroppen. Udslæt kan vare op til 6 uger. Cirka 25% forløb er asymptomatiske. Hos voksne vil man typisk kunne se langvarig symmetrisk artritis, evt. med udslæt.

Karakteristisk udslæt ved lussingesyge (Kilde: CDC)

Paraklinik: Positiv IgM tyder på nylig infektion, mens IgG tyder på overstået infektion. Dog kan IgM påvises 2-3 måneder efter overstået infektion. PCR positiv tyder også på aktuel infektion. Hos voksne kan der ses anæmi.

Tolkning af blodprøver (Kilde: UFL)

Behandling

Behandling af lussingesyge er udelukkende symptomatisk, da tilstanden er selvlimiterende.

Hos immunsvækkede med vedvarende anæmi vil man overveje behandling med immuniglobuliner. Ellers blodtransfusioner iht. almindelige guidelines.

Komplikationer

Hvis man bliver inficeret under graviditeten kan infektionen sprede sig til fosteret og give anledning til spontan abort, hydrops foetalis eller intrauterin fosterdød. Ved hæmatologisk sygdom er der risiko for at få en aplastisk krise.

Profylakse

Der findes ingen vaccine. Da den er svær at forebygge og smitter inden udslæt kommer, anbefales gravide ikke som udgangspunkt sygemelding hvis de arbejder med børn.

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *