Osmotisk demyelinisering (ODS)

Osmotisk demyelinisering er et syndrom der er associeret med behandling af hyponatriæmi.

Ætiologi

ODS er associeret med for hurtig korrektion af hyponatriæmi, hvorfor nuværende guidelines anbefaler en korrektionshastighed på maks. 6 mmol/l hos pt. der er i særlig risiko for udvikling af ODS og maks 8 mmol/l hos pt. der ikke er i særlig risiko. Risikopatienter omfatter bl.a. pt. med leversvigt, malnutrition, alkoholoverforbrug, anoreksi samt pt. med svær hypokaliæmi (se-K<2,5).

Patofysiologien for ODS er at hurtig korrektion af hyponatriæmi fører til osmotisk stress, hvilket fører til skader på myelinskederne, og dermed en demyelinering. Ved hyponatriæmi sker der en osmotisk transport af væske ind i hjernen. For at forsvare sig mod dette, transporterer hjernen organiske effektive osmolytter ud af hjernen, hvilket genetablerer toniciteten. Når hyponatriæmi korrigeres for hurtigt genetableres elektrolytterne i hjernen hurtigere end de organiske osmolytter kan nå at blive produceret (tager typisk 5 dage). Dette fører til transport af væske ud af hjernecellerne, som får dem til at skrumpe, og dette skader myelinskederne.

ODS blev første gang beskrevet i 1959 hos personer der udviklede quadriplegi og døde inden for uger. Man fandt læsioner i pons ved obduceringen, og baggrunden var alkoholoverforbrug og malnutrition. I 1980’erne kom der dyrestudier der slog fast at demyelinering skete ved for hurtig korrektion af hyponatriæmi.

ODS opdeles typisk i central pontin myelinolyse (CPM) og ekstrapontin myelinolyse (EPM), der er skade hhv. i pons og udenfor pons.

Udredning & diagnostik

ODS diagnosticeres på baggrund af anamnese med hyponatriæmi, korrektion af denne, opståelse af neurologiske symptomer og MRC.

MRC: Kan vise tegn til central pontin myelinolyse (CPM) eller ekstrapontin myelinolyse.

Central pontin myelinolyse (CPM) på MRC (Kilde: Tavare et. al.)

Behandling

Der findes ikke nogen valideret behandling af ODS.

Prognose

ODS har en dårlig prognose, herunder en høj mortalitet.

Yderligere litteratur

Guidelines

Korrektionshastighed ved hyponatriæmi er omtalt både i den danske guidelines og den europæiske guideline.

Interessante studier

Kohortestudie fra 2023 kiggede på forekomsten af Central Pontin Myelinolyse (CPM), hvor de fandt en hyppighed på 0,2% for alle patienter med svær hyponatriæmi. Der blev fundet i alt 7 tilfælde, hvoraf alle kom sig undtagen 1 og ingen døde. De bemærkede at CPM var mere relateret til kliniske faktorer (f.eks. alkoholoverforbrug) end til korrektionshastighed.

Reviews

Ugeskrift for læger udgav en statusartikel om emnet i 2013.

Kasuistiker

Ugeskrift for læger har udgivet en kasuistik i 2013.

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *