Persistent Postural Perceptial Dizzinezz (PPPD/3PD) 

Persistent Postural Perceptial Dizzinezz (PPPD/3PD) er en tilstand med konstant persisterende svimmelhed eller ustabilitet, udløst af en tilstand der giver en balanceforstyrrelse, fx. ved besvimmelse, nærbesvimmelse eller vertigo, og som forstyrrer hjernens opfattelse af balance og bevægelse. Det kaldes også for 3PD, PPPD, Visual vertigo, visuo-vestibular mismatch, phobic postural vertigo eller chronic subjective dizziness.

Ætiologi

PPPD udløses af en tilstand der har givet anledning til en forstyrrelse af balancen. Dette kan ses ved tilstande i det indre øre, migræne, comotio, infektioner eller anden medicinsk tilstand. I de fleste tilstande vil svimmelheden forsvinde igen, men hos nogle vil hjernens opfattelse af balance og bevægelse være ændret.

Udredning & diagnostik

Diagnosticeres klinisk med symptomer varende mindst 3 måneder og er tilstede stort set konstant. Den udløsende årsag er som regel remitteret.

Symptomer: Symptomer på PPPD kan være ikke-rotatorisk svimmelhed, tunghedsfornemmelse i hovedet, omtågethed og en følelse af at balancen ikke er som den plejer. Symptomerne er tilstede konstant, men forværres ved bevægelse. Symptomer kan også forværres ved bestemte triggere, specielt visuelle stimuli som mønstre på tæpper, bevægende stimuli som sports- eller actionfilm, scrolling på computer m.m.

Behandling

Behandles med fysioterapi med træning af balance, idet man træner hjernen til at opfatte korrekt igen. Dette kaldes vestibulær rehabilitering.

Man kan overveje kognitiv adfærdsterapi for at håndtere frustrationer, negative følelser, angst og tilbageholdenhed og øge fornemmelsen af kontrol.

Nogle instrukser foreslår behandling med SSRI eller SNRI typisk i et år.

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *