After

After er betegnelsen for blister eller sår i munden, der kan være meget smertefulde.

Ætiologi

Årsagen til after er ukendt. Nogle mener at årsagen er en autoimmun reaktion, men dette er endnu ikke klarlagt. Recidiverende after er udbredt (ses hos 15-20% af befolkningen), og ses specielt i ungdommen. Tilstanden er også arvelig, men after kan ikke smitte. Rygere har vist sig at have lidt lavere risiko for tilstanden end ikke-rygere. Recidiver er måske hyppigere i stressende perioder.

Et after opstår typisk ifm. et traume i mundhulen, som fx. ifm. tandbørstning eller ved indtag af fødevarer der kan medføre små traumer. Herefter opstår et mindre sår, der så udvikler sig til en egentlig blist. Det rammer kun ukeratiniseret slimhinde, dvs. ikke gingiva eller den hårde gane. Blisterne heler typisk fra 1-3 uger.

Udredning & diagnostik

Diagnosticeres klinisk udfra udseende og anamnese med smerter. Blisterne er typisk hvide med fibrinbelægning og en rød halo omkring. De ses i størrelse fra 1-2 mm og op til 1-2 cm.

Diagnosekode: Som diagnosekode kan anvendes DK120 – Aftøs mundbetændelse.

Blister i munden (Kilde: X)

Behandling

Der findes ikke nogen effektiv behandling, selve sårene er selvlimiterende. Når blisterne er kommet, kan disse lindres med fx. mundskyld, tandbørstning eller lidokain gel. Ellers går behandlingen ud på at forebygge recidiv, hvis man lider af recidiverende after.

Fødevarer: Nogle fødevarer kan muligvis øge risikoen for recidiv, herunder chokolade, nødder, banan og tomater.

Tandpasta: Man bør undgå tandpasta med indhold af skummingsmidlet natriumlaurylsulfat. Fx. kan man vælge Zendium tandpasta, der ikke indeholder dette.

Mundskyld: Man kan forsøge mundskyld med klorhexidin, men almindeligt mundskyld er også effektivt til lindring af smerter. Klorhexidin-mundskyld kan måske forkorte forløbet.

Longovital: Indtag af Longovital har hos nogle vist sig at kunne forebygge recidiverende after, men evidensen for effekt er usikker. Dette er et vitamintilskud, der også indeholder uterne Rosmarinblad, Paprika, Græskarkerner, Pebermynteblad, Røllikeblomst samt Hvidtjørnblad- og blomst.

Lidokain: Lidokain gel kan anvendes, men har ofte kun kortvarig virkning mod smerter (typisk op til 30 minutter).

Steroider: Gruppe III steroider kan forsøges, men der er ikke evidens for effekt. Her vil man typisk påføre gruppe III steroidcreme 2-3 gange dagligt efter et måltid.

Yderligere litteratur

RCT

Et norsk RCT fra 2005 undersøgte effekten af Longovital til forebyggelse af recidiverende after. Man inddelte 60 deltagere i 3 grupper, der fik enten Longovital, urterne fra Longovital eller placebo. Der blev indtaget 3 tabletter daglig ifm. morgenmad i 4 måneder, og man fulgte efterfølgende deltagerne yderligere 4 måneder. Endemålene var antal nye blister og blisterfrie dage. Man fandt i dette studie ingen signifikant forskel mellem grupperne, og kunne derfor ikke dokumentere effekt af Longovital.

Et studie fra 1990 viste en effekt af Longovital ift. at kunne reducere recidiv af after.

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *