ACE-hæmmere eller ACE-inhibitorer er en form for antihypertensiva, der tilhører gruppen af Angiotensin Pathway Inhibitors (API) (ligesom Angiotensin II blokkere).
Præparatvalg
Der findes følgende ACE-hæmmere:
- Ramipril
- Enalapril
- Lisinopril
- Trandolapril
- Captopril
- Perindopril
De forskellige ACE-hæmmere anses for ligeværdige.
Indikationer
ACE-hæmmere kan anvendes til:
- Antihypertensiva ved hypertension
- Hjertesvigt
- Nyreprotektiv behandling for eksempel ved diabetisk nefropati
Dosering
Dosering er individuelt for det enkelte valg af ACE-hæmmer. Ved hjertesvigt opstartes en lille dosis der optitreres langsomt til højest tolererbar dosis.
Nedsat nyrefunktion
Ved nedsat nyrefunktion skal dosis justeres til dette. ACE-hæmmere er ikke kontraindiceret ved forhøjet kreatinin i sig selv, men ved akut nyreinsufficiens vil man overveje at pausere. Ved kronisk nyresygdom virker ACE-hæmmere nyreprotektiv. Ved opstart af ACE-hæmmere kan der ses en forbigående stigning i kreatinin. Hvis denne er over 30% skal man overveje at pausere eller nedsætte dosis. Desuden kan man overveje at udrede for nyrearteriestenose, da ACE-hæmmere giver forværring af nyrefunktion i det tilfælde.
Knusning
Hvorvidt tabletter må knuses er individuelt for det enkelte valg af ACE-hæmmere. Enalapril, Ramipril og Lisinopril kan som udgangspunkt knuses.
Farmakologi
ACE er et enzym (en peptidyldipeptidase) der katalyserer omdannelsen af Angiotensin I til Angiotensin II. ACE-hæmmer inhiberer ACE-enzymet, således at denne omdannelse ikke sker. Dette øger aktiviteten af Renin (mindre negativ feedback fra Reninfrigørelse) og nedsat sekretion af Aldosteron, hvorfor RAAS supprimeres. Fordi Aldosteron-niveauet (som faciliterer den renale udskillelse af kalium) sænkes med ACE-hæmmere, giver dette øget risiko for hyperkaliæmi.
ACE er også identisk med Kinase II, og ved anvendelse af ACE-hæmmere blokeres nedbrydningen af Bradykinin. Dette fører til et øget niveau af Bradykinin (og Substans P), der stimulerer hosterefleksen i lungerne.
Bivirkninger, kontraindikationer & forsigtighed
For alle bivirkninger, kontraindikationer og forsigtighedsregler, tjek Promedicin og Produktresume. Her fremhæves nogle af dem.
ACE-hæmmere kan give angioødem, og hvis man har haft det er behandling med ACE-hæmmere kontraindiceret. Der er krydsreaktivitet overfor ACE-hæmmere, hvorfor cave gælder for hele klassen af ACE-hæmmere.
ACE-hæmmere kan give anledning til udvikling af tør hoste i 5-10% tilfælde. Hvis det sker, kan man skifte til Angiotensin II blokkere i stedet for. Effekten skyldes at nedbrydningen af bradykinin hæmmes af ACE-hæmmere.
Man bør ikke kombinere behandling med ACE-hæmmere og Angiotensin II blokkere (dobbelthæmning), og hvis dette gøres er der tale om mere højtspecialiseret behandling hvor nyrefunktion skal kontrolleres nøje.
Behandling med ACE-hæmmere/Angiotensin II blokkere, diuretika og NSAID samtidig kan give en Triple Whammy effekt, hvor der kan opstå svær akut nyresvigt. Derfor bør man ikke få NSAID, hvis man også får ACE-hæmmere og diuretika.
Overdosering
Overdosering kan føre til hypotension, elektrolytforstyrrelser og nyresvigt. Desuden kan der ses svimmelhed, hoste, takykardi, bradykardi, hyperventilation og angst. Behandling er understøttende, herunder væsketerapi. Man kan også overveje behandling med i.v. Angiotensin II eller katekolaminer. ACE-hæmmere kan fjernes fra blodet med hæmodialyse.
Seponering
ACE-hæmmere kan seponeres brat. Hvis indikationen er hjertesvigt og ACE-hæmmere skal genoptages efter en pauseres, skal man dog som regel starte forfra med optitrering af ACE-hæmmere.
Markedsføring
I Danmark markedsføres Ramipril, Enalapril, Lisinopril, Trandolapril, Captopril og Perindopril. Desuden er der markedsført kombinationspræparater med nogle ACE-hæmmere sammen med Hydrochlorthiazid.
Referencer
Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.