Fluoroquinoloner er en gruppe af bredspektret antibiotika.
Præparatvalg
Der findes flere forskellige fluoroquinoloner, hvoraf alle ikke markedsføres i Danmark. Af fluoroquinoloner kan nævnes Ciprofloxacin, Levofloxacin, Moxifloxacin, Norfloxacin, Ofloxacin, Delafloxacin, Enoxacin, Gatifloxacin, Gemifloxacin, Lomefloxacin, Pefloxacin og Prulifloxacin.
Ciprofloxacin har ringe effekt overfor pneumokokker og streptokokker, hvorfor det ikke bør anvendes til luftvejsinfektioner. Her kan anvendes Moxifloxacin i stedet for, der er mere effektive overfor luftvejsbakterier. Moxifloxacin er til gengæld ikke god til UVI, da kun 20% udskilles i nyrerne.
Indikationer
Typiske situationer hvor fluoroquinoloner anvendes er ved penicillinallergi, fx. urinvejsinfektioner og epididymit. Ciprofloxacin gives også i en engangsdosis på 500 mg ved forebyggelse af smitte med meningokoksygdom, når man har været eksponeret. Fluoroquinoloner er kritisk antibiotika og derfor sjældent førstevalg.
Tidligere anvendte man også Ciprofloxacin i kombination med andet antibiotika til at bekæmpe infektioner med pseudomonas, men i dag vil man ofte i stedet anvende øget dosis af Tazocin.
Dosering
Dosis af Ciprofloxacin er typisk 500 mg x 2 dgl.
Nedsat nyrefunktion
Levofloxacin er kontraindiceret ved stærkt nedsat nyrefunktion. For Ciprofloxacin må der højst gives 500 mg x 2 dgl. ved eGFR 30-60 og 500 mg x 1 dgl. ved eGFR<30. For Moxifloxacin er der ikke restriktioner ved nedsat nyrefunktion.
Knusning
Både Ciprofloxacin og Moxifloxacin kan knuses.
Farmakologi
Fluoroquinoloner virker ved at hæmme bakterielle enzymer, der er essentielle for DNA-replikation, transkription, reparation og rekombination. Disse enzymer er DNA-gyrase og topoisomerase IV, som er afgørende for bakteriens overlevelse og formering. Hæmning af DNA-gyrase har primært effekt på gramnegative bakterier, mens hæmning af topoisomerase IV har effekt på grampositive bakterier.
Effekt: Fluoroquinoloner virker baktericidt (bakteriedræbende).
Bivirkninger, kontraindikationer & forsigtighed
For alle bivirkninger, kontraindikationer og forsigtighedsregler, tjek Promedicin og Produktresume. Her fremhæves nogle af dem.
Fluoroquinoloner kan øge risikoen for udvikling af resistens. Desuden kan det give øget risiko for clostridium difficile infektioner.
Fluoroquinoloner kan øge risikoen for muskelseneruptor (fx. achillesseneruptur), aortaaneurisme og aortadissektion. Dette kan ses flere måneder efter antibiotika er seponeret.
Hvis man har epilepsi kan fluoroquinoloner sænke krampetærsklen og medføre at der kommer kramper.
Fluoroquinoloner kan give forlænges QTc-interval.
Moxifloxacin kan give svær leverpåvirkning.
Overdosering
Ved overdosering er behandling symptomatisk.
Seponering
Fluoroquinoloner skal seponeres når infektionen ikke længere skal behandles.
Markedsføring
I Danmark markedsføres kun fluoroquinolonerne Ciprofloxacin, Moxifloxacin og Levofloxacin.
Historie
Ciprofloxacin blev udviklet i 1980’erne, mens Levofloxacin og Moxifloxacin blev udviklet i 1990’erne.
Referencer
Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.