Mecillinam er en form for antibiotika, af typen β-laktamase-stabile penicilliner med virkning på gramnegative stave.
Præparatvalg
Mecillinam findes i en intravenøs form og en tabletform, der dog er to forskellige aktive stoffer. Tabletformen hedder Pivmecillinam. Spektret for de to stoffer er sammenlignelige.
Indikationer
Penicillin anvendes typisk i følgende situationer:
- UVI
- Infektioner med bakterier følsomme for Mecillinam
Antibiotikaspektrum
Mecillinam er forholdsvis smalspektret antibiotika. De virker på en del gramnegative bakterier, men ikke grampositive bakterier.
Dosering
Standarddosering er 400 mg x 3 dgl. Ved UVI behandles typisk i 3-6 dage.
Nedsat nyrefunktion
Dosis skal ikke justeres ved nedsat nyrefunktion.
Knusning
Pivmecillinam kan som udgangspunkt godt knuses.
Farmakologi
Pivmecillinam er et prodrug for Mecillinam, dvs. det omdannes til Mecillinam der er det faktiske aktive stof. Begge antibiotika har det samme spektrum. Det virker ved at binde til PBP2 på gramnegative bakterier, og dermed hæmme syntesen af cellevæggen. Dette target i cellevæggen er forskellig fra andre penicilliner.
Effekt: Mecillinam virker baktericidt (bakteriedræbende). Mecillinam er tidsafhængig antibiotika, ikke koncentrationsafhængig, hvilket betyder at jo flere gange det gives dagligt, desto bedre effekt. Dette skyldes at det afgørende er tiden hvormed koncentrationen er over MIC (T>MIC).
Virkningsspektrum: Mecillinam virker kun på gramnegative stave og Staphylococcus saprofyticus. Det virker altså ikke på andre bakterier, som penicillin sædvanligvis virker imod.
Udskillelse: Mecillinam udskilles i nyrerne med urinen.
Resistens: Mecillinam kan inaktiveres af beta-laktamase, som nogle bakterier producerer. Bakterierne Enterococcus spp., Staphylococcus saprophyticus, Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Pseudomonas spp. og Serratia spp er naturligt resistente overfor Mecillinam. Ofte ses dog alligevel klinisk effekt mod S. saprophyticus grundet den høje koncentration af Mecillinam i urinen.
Bivirkninger, kontraindikationer & forsigtighed
For alle bivirkninger, kontraindikationer og forsigtighedsregler, tjek Promedicin og Produktresume. Her fremhæves nogle af dem.
Overdosering
Meget høje doser kan give kvalme, opkastning og gastritis. Behandlingen er symptomatisk.
Seponering
Mecillinam skal seponeres når infektionen ikke længere skal behandles.
Markedsføring
I Danmark markedsføres Pivmecillinam som Penomax og Selexid. Mecillinam er også markedsført, men i praksis utilgængelig for behandling, hvorfor man ikke længere anvender dette.
Historie
Mecillinam blev udviklet af danske Leo Pharma i starten af 1970’erne.
Referencer
Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.