Protonpumpehæmmere (PPI) elller protonpumpeinhibitorer er lægemidler der hæmmer produktionen af mavesyre.
Præparatvalg
Følgende PPI kan vælges og anses for ligeværdige:
- Esomeprazol
- Lansoprazol
- Omeprazol
- Pantoprazol
- Rabeprazol
Specielt ved polyfarmaci hvor der er risiko for interaktioner er Pantoprazol et godt valgt, grundet mindre hæmning af CYP2C19. Det har også relativt færre bivirkninger.
Indikationer
Anvendes typisk ved følgende situationer:
- Gastroøsofageal reflukssygdom (GERD)
- Ulcus ventriculi og duodeni
- H. pylori-eradikation (i kombination med antibiotika)
- Profylakse ved NSAID-/ASA-behandling hos risikopatienter
- Zollinger-Ellisons syndrom
- Stress-ulcus profylakse (især i intensiv regi)
- Dyspepsi
Dosering
Dosering afhænger af valgt præparat.
Nedsat nyrefunktion
Ingen dosisjustering nødvendig – PPI’er elimineres primært hepatisk.
Knusning
Nogle former er enterotabletter og må ikke knuses eller tygges, da de mister syrestabiliteten.
Farmakologi
PPI’er er prodrugs, som aktiveres i det sure miljø i parietalcellernes sekretoriske kanal. De hæmmer H⁺/K⁺-ATPase (“protonpumpen”) irreversibelt, hvilket fører til nedsat HCl-sekretion. Effekten varer i 1–3 døgn, da nye protonpumper skal syntetiseres. Maksimal syresekretionshæmning opnås efter 3–5 dages behandling. Biotilgængelighed varierer mellem præparaterne.
Bivirkninger, kontraindikationer & forsigtighed
For alle bivirkninger, kontraindikationer og forsigtighedsregler, tjek Promedicin og Produktresume. Her fremhæves nogle af dem.
Typiske bivirkninger er hovedpine, kvalme, abdominalsmerter, flatulens, diarre og obstipation. Hvis der opstår bivirkninger ved ét præparat, kan man forsøge med et andet PPI.
PPI kan også give vitamin B12 mangel og hypomagnesiæmi. Desuden kan de give øget risiko for mavetarminfektioner, fx. Clostridium difficile infektioner.
Sjældent kan det give interstitiel nefritis.
Der har været rejst mistanke om øget risiko for bl.a. osteoporotiske frakturer og pneumoni blandt PPI-brugere. Det drejer sig dog primært om mindre forøgelse af risici fundet i observationelle studier, hvor en kausal sammenhæng ikke kan demonstreres. Den øgede risiko kan muligvis forklares af andre faktorer (confounding). Blandt andet er det vist, at PPI-brugere har en mere usund livsstil og højere grad af comorbiditet sammenlignet med ikke-PPI-brugere.
Overdosering
PPI har generel lav toxicitet. Symptomer kan være hovedpine, forvirring, takykardi, kvalme og behandling er symptomatisk. PPI’er binder irreversibelt til protonpumpen, så effekten aftager langsomt selv ved seponering
Seponering
Ved langtidsbehandling (>8 uger) bør nedtrapning over 2–4 uger overvejes for at reducere risiko for rebound-hypersekretion. Nedtrapning kan ske med halvering af dosis eller skifte til dosering hver anden dag.
Markedsføring
I Danmark markedsføres Esomeprazol, Lansoprazol, Omeprazol, Pantoprazol og Rabeprazol. Pantoprazol findes også i intravenøs form.
Referencer
Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.