Mundbind beskytter måske mod respiratoriske symptomer

Nyt norsk RCT påviser en effekt på respiratoriske symptomer, men ikke på COVID-19. Studiet bidrager til debatten om anvendelsen af mundbind.

Om studiet

Der er nu kommet endnu et mundbind-studie, der studerer effektiviteten af anvendelsen af mundbind i det offentlige. Denne gang er det et norsk RCT, hvor 4.647 voksne deltog i studiet. Halvdelen (interventionsgruppen) blev randomiseret til at skulle gå med mundbind på offentlige områder i 14 dage, mens den anden halvdel (kontrolgruppen) ikke skulle dette. Det var kun på offentlige områder man skulle bære mundbind, ikke fx. i hjemmet eller på arbejdet. Der var tale om en såkaldt kirurgisk maske, der er et klassisk mundbind. Studiet blev gennemført i perioden 10. februar 2023 til 27. april 2023.

Det primære outcome var selvrapporterede respiratoriske symptomer forenelig med luftvejsinfektioner, mens det sekundære outcome var selvrapporteret og registreret COVID-19 infektion. Resultatet viste at der var 8,9% i interventionsgruppen der havde luftvejssymptomer, mens det var 12,2% i kontrolgruppen, en signifikant forskel der indikerer effekt af mundbind på luftvejssymptomer. Til gengæld fandt man ingen statistisk signifikant forskel i forekomsten af COVID-19 i de to grupper, hvorfor studiet ikke viser effekt af mundbind på COVID-19.

Kommentarer til studiet

Her kommer nogle af mine kommentarer til studiet, hvor der selvfølgelig fremhæves nogle af studiets svagheder, som skal med for at kunne tolke på den demonstrerede effekt i studiet. Først bør det nævnes at forfatterne selv i en kommentar har nævnt, at de håber studiet vil skabe debat, men at det ikke kan afgøre om man bør bruge mundbind i det offentlige rum.

En af studiets store svagheder er den manglende blinding i studiet. Forskerne har været blindet overfor hvilke deltagere der var i interventionsgruppen og hvilke der var i kontrolgruppen, men deltagerne selv har ikke været blindet. Deltagerne troede selv mundbind havde en effekt på smitte. Man har rekruteret til studiet ved at invitere til at være med i et studiet, der skal undersøge effekten af at bære mundbind. Man kan derfor måske forvente at dette i sig selv vil føre til en underrapportering af symptomer for de deltagerne der selv vidste de bar et mundbind.

Studiet havde også et meget stort frafald, hvilket også er en svaghed. Det var 20,7% i interventionsgruppen og 13,1% i kontrolgruppen, der ikke gennemførte studiet.

Dette studie kunne ikke vise nogen effekt på COVID-19, hvilket stemmer med resultaterne fra et tidligere dansk RCT, hvor man heller ikke kunne vise en signifikant effekt. Et tidligere RCT fra Bangladesh viste en minimal effekt. Det bør dog understreges at studiet heller ikke viser at mundbind ikke har en effekt på COVID-19, den primære forklaring var at der ikke var nok smitte med COVID-19 på det tidspunkt, så forskerne ikke fik data nok til at kunne konkludere noget.

Studiets længde var kun 14 dage, hvilket ikke er lang tid. Studiet kan derfor ikke vise effekten af mundbind, når det anvendes i en længere periode. Man kan ikke udelukke at effekten på sigt vil blive udlignet, hvilket bl.a. Alasdair Munro på X demonstrerer fint ved nedenstående figur.

Studieperiodens længde kan have indflydelse på resultatet (Kilde: Alasdair Munro)

Det er også vigtigt at være opmærksom på, hvad det er for en effekt man måler i studiet. Man sammenligner grupperne ift. selvrapporterede symptomer og COVID-19 infektioner, men viser ikke direkte om det er fordi maskerne selv har afbrudt en smittevej. Det kan også skyldes fx. større afstand mellem personer, når der er nogle der går med mundbind. Personerne i kontrolgruppen deltog også i mere sociale begivenheder end dem i interventionsgruppen. Man måler heller ikke må hvordan smitten er fra personerne der går med mundbind til andre.

Samlet set bør dog nævnes, at det er et rigtig fint studie der er udført som et forholdsvist stort RCT og bidrager med vigtig information til hvorvidt mundbind skal være en del af samfundet eller ej.

Vigtigste pointer

Dette studier indikerer effekt af mundbind på luftvejssymptomer på kort sigt, men ikke på COVID-19. Studiet kan dog ikke alene afgøre om man bør anvende mundbind i det offentlige rum.

Referencer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *