Fugleinfluenza eller aviær influenza er en form for influenza der ses blandt dyr, men i sjældne tilfælde også til mennesker.
Ætiologi
Fugleinfluenza skyldes infektion med influenzavirus A, af subtypen H5N1, H7N9, H5N6 og H5N8. Den smitter især blandt fugle, men er også set blandt andre dyr, herunder køer. Der findes i princippet også andre subvarianter, men H5 og H7 er de mest sygdomsfremkaldende.
Der kan kun sjældent ses smitte fra dyr til mennesker, og som udgangspunkt kun ved mennesker der har været i nærkontakt ved dyr. Der smittes gennem afføring samt sekret fra luftveje og svælg. Inkubationstiden er typisk 1-2 dage. Der er set enkelte tilfælde af smitte fra menneske til menneske, men fugleinfluenza smitter ikke effektivt denne vej.
Udredning & diagnostik
Diagnosticeres ved svælgpodning, der kan påvise influenza A. SSI kan undersøge prøven nærmere for subtype.
Symptomer: Hos mennesker der smittes ses der som regel kun milde symptomer, f.eks. øjenbetændelse. Ellers kan det give samme symptomer som influenza.
Behandling
Kræver som udgangspunkt ikke behandling, men Tamiflu eller Zanamivir kan anvendes. Influenza fjernes med sæbe. Sygdommen er anmeldelsespligtig.
Profylakse
Der er udviklet en vaccine til forebyggelse af fugleinfluenza, der kan anvendes i tilfælde af en pandemi. Dette vil dog kun være relevant hvis fugleinfluenza muterer så den smitter effektivt mellem mennesker.
I Danmark slås besætninger smittet med fugleinfluenza ned.
Referencer
Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.