Benign paroksysmal positionel vertigo (BPPV) 

Benign paroksysmal positionel vertigo (BPPV) eller øresten er en hyppig godartet årsag til svimmelhed.

Ætiologi

BPPV skyldes løsrivelse af øresten (kaldet otoconia) fra otolithoganerne og efterfølgende displaceres i én eller flere buegange. Når disse øresten bevæger sig i endolymfen ved stillingsændringer, vil det stimulere til kortvarige anfald af rotatorisk svimmelhed (vertigo). Løsrivelsen af øresten sker hyppigst fra utriculus, og displaceres hyppigst (90% tilfælde) til den posteriore buegang.

Menes at være årsag til 25% af alle årsager til svimmelhed og 50% af svimmelhed ved sygdom i det indre øre. Debuteres hyppigst i alderen 50-70 år, og rammer dobbelt så mange kvinder som mænd.

Udredning & diagnostik

Diagnosticeres på baggrund af karakteristisk anamnese med objektive fund af positionsudløst nystagmus. Der skelnes mellem posterior, lateral og anterior BPPV.

Symptomer: BPPV er karakteriseret af kortvarige anfald af stillingsafhængig svimmelhed ved hoveddrejning eller stillingsændring af hovedet. Anfaldende varer typisk omkring et minut. Opstår hyppigt når man vender sig om natten eller rejser sig fra liggende til siddende stilling. Der er typisk ikke svimmelhed i hvile.

Nystagmus: Der ses typisk positionsudløst nystagmus, men ikke spontan nystagmus eller blikretningsnystagmus.

Dix-hallpike test: Ved mistanke til BPPV udføres Dix-Hallpike test, hvor man observerer efter positionsudløst nystagmus.

Karakteristiske for undertyper af BPPV. Canalolithiasis er øresten der er displaceret i buegange og cupololithiasis er øresten der er displaceret fastsiddende omkring sanseorganet ved en af buegangene (Kilde: DSOHH)

Billeddiagnostik: Ved mistanke til central udløst svimmelhed vil man typisk udføre MRC eller evt. henvise til neurologisk vurdering. Dette er ikke indiceret ved karakteristiske fund forenelig med BPPV.

Differentialdiagnostik: Bør overvejes neuritis vestibularis eller cerebellar stroke.

Differentialiagnostiske karakteristika for neuritis vestibularis eller cerebellar stroke (Kilde: X)
Dix-Hallpike

Behandling

Posterior BPPV der er den hyppigste subtype behandles med Epley’s manøvre eller Semont’s manøvre. Lateral BPPV behandles typisk med Barbecue roll, Lemberts manøvre eller i en mekanisk rotationsstol. Anterior BPPV behandles typisk ved mekanisk rotationsstol.

Epley’s manøvre

Yderligere litteratur

Guidelines

DSOHH har udgivet en guideline for håndtering af BPPV.

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *