AK-behandling ved subklinisk AFLI

Nye studier sætter fokus på AK-behandling ved subklinisk AFLI, altså atrieflimmer detekteret på wearable device som fx. et Apple Watch.

I takt med udbredelsen af wearable devices der kan detektere atrieflimmer, som fx. et Apple Watch, diskuteres det om denne gruppe patienter har lige så stor gavn af AK-behandling. På nuværende tidspunkt er praksis ved device-detekteret atrieflimmer, at denne bekræftes og håndteres ift. generelle guidelines. Iht. danske guidelines kan atrieflimmer diagnosticeres ved en enkelt afledning hvis det har varet mindst 30 sekunder. EHRA har også udgivet en guideline for håndtering af devices til detektion af arytmier.

Patienter med subklinisk AFLI har en højere risiko for apopleksi end patienter uden AFLI, men risikoen er lavere end patienter med klinisk AFLI. Når subklinisk AFLI progredierer til klinisk AFLI stiger også risikoen for apopleksi. Typisk er risikoen ved subklinisk AFLI omkring 1,1-1,2% pr. år, mens den er ca. 3% pr. år ved klinisk AFLI.

Nye studier

I slutningen af 2023 kom ARTESIA studiet, der kiggede på Apixaban (Eliquis) til behandling af subklinisk AFLI. Her sammenlignede man behandling med Apixaban med Acetylsalicylsyre (ASA) hos patienter med subklinisk AFLI og CHA2DS2-VASc score på mindst 3 point. I studiet fandt man forekomsten af apopleksi i Apixaban gruppen på 0,78% pr. patientår, mens den var 1,21% pr. patientår i acetylsalicylsyre-gruppen. Man fandt også at de apopleksier der blev set i Apixaban gruppen havde et bedre outcome end Acetylsalicylsyre-gruppen.

Der er for nylig kommet en subgruppeanalyse af ARTESIA studiet, hvor man har kigget på risikoen for apopleksi eller systemisk emboli, og her finder man en fordel sammenlignet med kun ASA hvis CHA2DS2VASc score er over 4, mens der ikke var nogen fordel hvis CHA2DS2VASc score var under 4. En CHA2DS2VASc score på 4 var et gråzoneområde.

Subgruppeanalyse af ARTESIA studiet hvor man har kigget på risikoen for apopleksi, systemisk emboli og større blødning

Et af de andre studier der har kigget nærmere på AK-behandling ved subklinisk AFLI er NOAH-AFNET 6 studiet. I studiet kiggede man på om Edoxaban (Lixiana) var effektiv og sikker til denne patientgruppe. Det viste at Edoxaban ikke var associeret med en lavere risiko for kardiovaskulær død, apopleksi eller systemisk emboli ift. placebo. Til gengæld var det associeret med en større risiko for død eller større blødning. Grundet dette resultat blev studiet også stoppet før tid.

Vigtigste pointer

Disse studier viser at AK-behandling også skal overvejes ved subklinisk AFLI, selvom risikoen er mindre end ved klinisk AFLI. ARTESIA studiet peger på en grænse på CHA2DS2VASc score på 4, men dette er sammenlignet med alternativet at give ASA.

Referencer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *