Jod

Jod eller iod er et essentielt grundstof, der især anvendes i stofskiftehormonerne i kroppen. Jodtabletter kan blive relevant i tilfælde af en nuklear katastrofe, dvs. hvis et atomkraftværk eksploderer eller der sprænger en atombombe.

Præparatvalg

Ved en nuklear katastrofe er det vigtigt at være opmærksom på, at en del af det jodtilskud man kan købe ikke har den korrekte dosis, idet der skal anvendes højdosis-jod. Vær opmærksom på at en del jodtabletter kun har en styrke angivet i mikrogram (mcg), ikke milligram (mg). Det aktive stof i det man skal købe er Kaliumiodid (KI). Som udgangspunkt skal man købe tabletter med en styrke på 65 mg, fx. Kaliumiodid “SERB” der fås i håndkøb og koster ca. 120 kroner for 10 stk.

Indikationer

Beredskabsstyrelsen anbefalede i 2024 som en del af hjemmeberedskabet evt. at anskaffe jodtabletter til personer under 40 år, gravide og ammende. Der vil kun være indikation til at tage jodtabletter, hvis myndighederne melder det ud.

Dosering

I tilfælde af en nuklear katastrofe skal man indtage jodtabletter, gerne op til 24 timer før katastrofen, men senest 2 timer efter. Der menes dog at være en rimelig effekt op til 8 timer efter. Dosis for voksne er 130 mg der tages hurtigst muligt ved nuklear katastrofe, og herefter dagligt så længe der er risiko for eksponering. Myndighderne vil i det tilfælde give nærmere information.

AlderDosis
Voksne130 mg
Børn 12-18 år 130 mg
Børn 3-12 år65 mg
Børn 1 måned – 3 år32,5 mg
Børn før 1 måned16,25 mg
Forslag til doser ved nuklear katastrofe (Kilde: SST)

Nedsat nyrefunktion

Der er ingen restriktioner ved nedsat nyrefunktion.

Knusning

Hvis der er tale om Kaliumiodid “SERB” kan tabletterne knuses.

Farmakodynamik

Ved en nuklear katastrofe med en eksplosion af et atomkraftværk vil radiojod (dvs. radioaktivt jod) kunne blive optaget i gl. thyroidea, hvilket kan give thyroidealæsioner og øge risikoen for thyroideacancer. Dette vil typisk være inden for en afstand af 100-200 km fra en atomreaktor. Erfaringer fra Chernobyl katastrofen viste at Kaliumiodid (KI) er en effektiv blokker af optagelse af radiojod, hvorfor man ved at indtage dette kan forhindre optagelse af radioaktivt jod og derved sænke sin risiko for thyroideacancer. Den beskyttende effekt af Kaliumiodid varer ca. 24 timer.

FDA har angivet den mindst stråledosis som det vurderes at man skal udsættes for, for at jodtabletter vil kunne forebygge thyroideacancer. Det er også baggrunden for at det ikke anbefales at voksne over 40 år skal tage jodtabletter, fordi de skal have en meget høj stråledosis sammenlignet med yngre. Faktisk giver jodtabletter mest mening hos børn og unge under 18-20 år, og ikke så meget hos voksne der er udvoksede.

AlderStråledosis
Voksne>40 år>500 cGY
Voksne<40 år>10 cGY
Børn 12-18 år og vægt>70 kg>5 cGY
Børn 12-18 år og vægt<70 kg>5 cGY
Børn 3-12 år>5 cGY
Børn 1 måned – 3 år>5 cGY
Børn før 1 måned>5 cGY
Mindste stråledosis for at jodtabletter virker (Kilde: FDA)

Bivirkninger, kontraindikationer & forsigtighed

For alle bivirkninger, kontraindikationer og forsigtighed, tjek det enkelte produktbeskrivelse. Her fremhæves dog nogle af dem.

Det menes at evt. bivirkninger ved indtagelse af jodtabletter ved en nuklear katastrofe vil være milde og forbigående. Almindelige bivirkninger er abdominalsmerter, diarre, opkastning og hududslæt. Bivirkninger med ikke-kendt hyppighed er hypertyrodisme, hypotyrodisme, struma, metalsmag, allergiske reaktioner og tørst.

Overdosering

Overdosering kan give bivirkninger, der betegnes “iodisme”. Dette kan vise sig ved metallisk smag, øget spytudskillelse, brændende eller smertefuld mund, forkølelseslignende symptomer, hævelse og betændelse i svælget og spytkirtler, irriterede øjne, tåredannelse, lungeødem, dyspnø, bronkospasme samt hudreaktioner. Udover aktivt kul og observation kan i yderste konsekvens overvejes dialyse.

Seponering

Kan seponeres umiddelbart.

Markedsføring

Af lægemidler findes kun markedsført Kaliumiodid “SERB” á 65 mg der fås i pakningsstørelse på 10 stk. Der findes mange andre produkter i håndkøb, nogle i styrker á 200 mcg der er langt under terapeutisk dosis.

Referencer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *