Kalk og d-vitamin

Kalk og d-vitamin er kosttilskud, der bl.a. anvendes ved behandling af osteoporose.

Præparatvalg

Kalk og d-vitamin er kosttilskud og derfor ikke et registreret lægemiddel. Der findes derfor mange forskellige præparater, og de er som udgangspunkt ligeværdige, hvis bare koncentrationerne af calcium og d-vitamin svarer til den anbefalede behandling. Unikalk er et eksempel på et mærke, hvor der findes flere forskellige styrker, der har følgende indhold:

Calcium-indholdD-vitaminMagnesium
Unikalk Basic400 mg00
Unikalk Plus400 mg5 mcg (200 IE)0
Unikalk Silver400 mg10 mcg (400 IE)0
Unikalk Forte400 mg19 mcg (760 IE)0
Unikalk Mega400 mg38 mcg (1.520 IE)0
Unikalk Extra300 mg10 mcg (400 IE)77,6 mcg
Udvalg af Unikalk

Unikalk indeholder calciumcarbonat, der kan give tendens til obstipation og mavesmerter. Hvis dette er et problem kan man anvende Calciumcitrat i stedet.

Calcium sandoz er brusetabletter der anvendes, hvis der ønskes hurtig optagelse af calcium.

Indikationer

Der anbefales kalk og d-vitamin ved osteoporose, samt ved behandling med glukokortikoider. Desuden anbefaler Sundhedsstyrelsen også tilskud af d-vitamin.

Dosering

Osteoporose: Ved osteoporose anbefales et dagligt indtag af 1.000-1.200 mg calcium ved kost og tilskud og tilskud af 20 mcg d-vitamin. Hvis der gives 1 tbl. Unikalk Forte x 2 dgl. svarer det til 800 mg calcium og 38 mcg d-vitamin, hvor resten skal indtages med kosten. I databasen Frida kan findes eksempler på indhold af calcium i kosten.

Glukokortikoid-behandling: Ved behandling med glukokortikoider skal man samtidig få tilskud af 800 mg calcium dgl. og 20-40 mcg d-vitamin. Dette svarer til 2 tbl. Unikalk Forte dgl.

Alle: Sundhedsstyrelsen anbefaler generelt 800-1.000 mg calcium og 20 mcg d-vitamin til alle over 70 år, plejehjemsbeboere og i risiko for osteoporose. Til følgende voksne anbefales 10 mcg d-vitamin: til personer med mørk hud, gravide, ammende kvinder, personer der bærer tildækkende påklædning om sommeren, personer der undgår sollys og personer der ikke kommer udendørs daglig. Alle andre voksne anbefales at indtage 5-10 mcg d-vitamin i vinterhalvåret.

Tilskud af kalk og d-vitamin skal helst tages ifm. et måltid, da de ikke optages så godt på tom mave. Man bør ikke tage jerntilskud samtidig, da kalktilskud hæmmer optagelsen af jern. Det anbefales at tage tabletterne spredt over flere doser, hvis der skal tages flere doseringer.

Knuses

Unikalk tbl. må gerne knuses og opslemmes i vand.

Farmakologi

Meningen med at give kalk og d-vitamin ved osteoporose er at det skal være tilgængelig ift. opbygningen af knoglerne. D-vitamin nedsætter knogleomsætningen og modvirker knogletabet.

Bivirkninger, kontraindikationer & forsigtighed

For alle bivirkninger, kontraindikationer og forsigtighed, tjek det enkelte produktbeskrivelse. Her fremhæves dog nogle af dem.

Kalktilskud kan give forstoppelse og deraf mavesmerter. Hvis kalktilskud gives som calciumcarbonat, kan man forsøge at skifte til calciumcitrat. Fysisk aktivitet og væskeindtag kan også behandle obstipation.

Kalktilskud kan også øge risikoen for urinvejssten.

Overdosering

Overdosering kan føre til d-vitaminforgiftning og hypercalcæmi. Det anses for sikkert at indtage d-vitamin under 100 mcg dgl.

Seponering

Kalk og d-vitamin kan uden videre seponeres.

Markedsføring

Kalk og d-vitamin markedsføres som kosttilskud i Danmark.

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *