ALAT

Alanin aminotransferase (ALAT) er en del af organomarkører (levertal). Den biokemiske betegnelse er p-ALAT.

Indikationer

Anvendes ved mistanke til leverpåvirkning eller leversygdom samt monitorering af leversygdomme. Desuden ved monitorering af lægemidler ift. leverpåvirkning, og er en del af blodprøvepakkerne for organomarkører.

Baggrund

ALAT er en markør for parenkymatøs leverskade. Det er et enzym der findes i hepatocytters cytosol og som frigives til blodet ved leverskade. Det har en halveringstid på 47 timer. ALAT findes også i andre organer, men i meget mindre grad end i leveren.

ALAT er en del af de cytotoksiske blodprøver sammen med ASAT, albumin og PP-tid/KFNT/INR, mens de resterende organomarkører bilirubin, GGT og basisk fosfatase er de kolestatiske blodprøver.

Tolkning

For voksne ikke-gravide er referenceværdien 10-45 U/L.

Normale værdier udelukker ikke let leverpåvirkning eller alkoholmisbrug. Lave værdier har stort set aldrig betydning.

Let forhøjede værdier (2-5x) kan ses ved mange tilstande, herunder alkoholmisbrug, steatose, steatohepatitis, medicinbivirkninger, hypertyreose, hæmokromatose, alfa-1-antitrypsinmangel, cøliaki, kronisk inflammatorisk tarmsygdom, abdominale traumer og længerevarende fysisk aktivitet.

Moderat forhøjede værdier (5-10x) kan bl.a. ses ved akut hepatitis A, C og E, kronisk hepatitis B og C, CMV-infektion, EBV-infektion, autoimmun hepatitis, alkoholisk hepatitis, alkoholisk levercirrose, akut galdevejsobstruktion, hepatocarcinomer, levermetastaser, hepatorenalt syndrom, graviditet, leverstase (højresidig hjertesvigt) og epilepsianfald.

Svært forhøjede værdier (10-50x) kan bl.a. ses ved akut hepatitis B, A og C, autoimmun hepatitis, paracetamolforgiftning, svampeforgiftning, forgiftning med organiske opløsningsmidler, svær hypoksisk leverpåvirkning, akut galdevejsobstruktion, Wilsons sygdom og Budd-Chiari syndrom.

Generelt bør forhøjede organomarkører give anledning til hovedårsagerne infektion, obstruktion, toksisk leverpåvirkning og autoimmun årsag. Beregning af R-værdi kan skelne mellem om forhøjede organomarkører peger på et parenkymatøst eller kolestatisk blodprøvemønster. En R-værdi>5 peger på hepatocellulær skade, en R-værdi<2 på kolestatisk skade og R-værdi på 2-5 er en gråzone. Anvend fx. denne beregner.

R-værdi = (ALAT-øvre referenceværdi)/(Basisk fosfatase-øvre referenceværdi)

Nedenstående tabel kan også give en ide om årsagen.

Eksempler på sammenhængen mellem ASAT, ALAT, Basisk fosfatase (ALP) og bilirubiner

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *