LSD overdosering eller forgiftning er betegnelsen for for stort indtag af LSD der giver anledning til symptomer.
Ætiologi
Lysergsyrediethylamid (LSD), almindeligvis kendt som „syre‟, er et potent psychedelisk stof, der blev syntetiseret i 1938 af Albert Hofmann hos Sandoz Laboratories. Oprindeligt udforsket for medicinske formål, blev LSD senere et populært rekreativt stof i 1960’erne og er fortsat i brug i subkulturer verden over. Stoffet er kendt for sine dybtgående effekter på perception, følelser og bevidsthed, men dets høje potens og uforudsigelige psykologiske virkninger kan føre til akutte medicinske og psykiatriske udfordringer, herunder overdosering. I modsætning til mange andre stoffer har LSD en høj terapeutisk indeks, og direkte fysiologisk toksicitet er sjælden selv ved høje doser.
LSD er en semisyntetisk forbindelse afledt af ergotalkaloider fra svampen Claviceps purpurea. Det virker primært som en agonist på serotonin 5-HT2A-receptorer i centralnervesystemet, især i præfrontale cortex, visuelle cortex og limbiske strukturer. Denne receptoraktivering ændrer signaltransduktion og fører til de karakteristiske psychedeliske effekter. LSD har også mindre affinitet for 5-HT1A-, dopamin- og alfa-adrenerge receptorer, hvilket bidrager til dets komplekse farmakodynamik.
Farmakokinetisk absorberes LSD hurtigt ved oral indtagelse (typisk via blotterpapir eller dråber), med virkning inden for 20-60 minutter. Maksimal effekt nås efter 2-4 timer, og den samlede virkning varer 6-12 timer. Stoffet metaboliseres i leveren og udskilles primært via urinen, med en halveringstid på ca. 3-5 timer. LSD er ekstremt potent, med en typisk rekreativ dosis på 50-150 mikrogram; toksiske effekter kan opstå ved doser over 500 mikrogram.
Udredning & diagnostik
Diagnosticeres klinisk.
Symptomer: Hallucinationer, eufori, angst, paranoia, mydriasis, takykardi, hypertension, svimmelhed, kvalme, tremor, hypertermi, agitation, psykose, kramper.
Behandling
Behandlingen er symptomatisk, der findes ingen antidot. Benzodiazepiner kan gives ved svær angst, agitaion og psykose.
Referencer
Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.