Tetanus

Tetanus eller stivkrampe er en sygdom der skyldes infektion med Clostridium tetani.

Ætiologi

Skyldes infektion med sygdommen Clostridium tetani. Det er en grampositiv, anaerob, sporedannende bakterie, der findes i jord, støv og animalsk afføring. Bakterien producerer tetanospasmin, et neurotoksin, der forårsager de karakteristiske muskelspasmer og kramper ved at hæmme frigivelsen af inhibitoriske neurotransmittere (GABA og glycin) i centralnervesystemet.

Infektion sker gennem sår kontamineret med C. tetani-sporer. Inkubationstiden er typisk 3–21 dage (gennemsnitlig 7-10 dage).

Udredning & diagnostik

Tetanus diagnosticeres primært klinisk, da mikrobiologisk påvisning af C. tetani er vanskelig og ofte ikke mulig. Derfor baseres diagnosen primært på anamnese (sår, vaccinationsstatus) og kliniske fund som trismus, muskelstivhed og spasmer.

Symptomer: Trismus hvor man har vanskelighed ved at åbne munden. Muskelstivhed i nakke, ryg og bug. Paroksysmale, smertefulde muskelspasmer udløst af stimuli som lys, lyd eller berøring. Autonom dysfunktion (f.eks. takykardi, hypertension, svedtendens). Neurologiske udfald.

Mikrobiologi: Dyrkning af C. tetani fra sår er sjælden og ikke pålidelig. Serologi (antistofmåling mod tetanustoksin) har ingen rolle i akut diagnostik.

Behandling

Behandles med immunoglobulin og antibiotika og ellers understøttende behandling. Det kan være nødvendig med indlæggelse på intensiv grundet risiko for respirationssvigt.

Immunoglobulin: Human tetanusimmunglobulin (TIG), der har virkning mod frit toksin, men ikke toksin der allerede er bundet til neuroner.

Antibiotika: Behandles ofte med Metronidazol. Antibiotika eliminerer bakterien, men påvirker ikke allerede produceret toksin.

Muskelspasmer: Benzodiazepin, baclofen og magnesiumsulfat anvendes mod spasmer.

Vaccine: Tetanus er ikke immuniserende så ved rekonvalescensfasen skal patienter boostes med en tetanusvaccine.

Profylakse

Vaccine mod tetanus indgår i Børnevaccinationsprogrammet. Skal boostes hvert 10. år ved eksposition for mulig smitte.

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *