Osteonekrose eller nekrose af knogler er en tilstand, hvor knoglevævet dør på grund af manglende blodforsyning. Det kaldes også for avaskulær nekrose.
Ætiologi
Osteonekrose sker hyppigst i hoften. Når blodtilførslen til knoglen afbrydes, kan cellerne ikke få den nødvendige ilt og næring, hvilket fører til vævsdød og svækkelse af knoglen. Det kan skyldes en række faktorer, der kompromitterer blodforsyningen til knoglen. Dette kan fx. være traumer, langvarig brug af kortikosteroider, overdrevet alkoholforbrug, systemiske sygdomme, kemoterapi og stråleterapi. Ved traume kan en dislokation eller fraktur føre til kompromiteret blodforsyning, hvilket kan føre til nekrose. Nogle medicinske tilstande som HIV, Gaucher’s sygdom, pankreatit, SLE, sejlcelleanæmi og nogle former for cancer er associeret med osteonekrose.
Kæbeosteonekrose er en særlig tilstand der ses som bivirkning til behandling med bisfosfonater og anden form for antiosteoporotisk behandling.
Osteonekrose på caput femoris kaldes også for caput-nekrose. Der ses ca. 250 tilfælde af disse årligt i Danmark. Heraf skyldes 25% langvarig behandling med kortikosteroider og 25% alkoholoverforbrug.
Udredning & diagnostik
Diagnosen stilles hyppigt på baggrund af billeddiagnostik der har vist tegn til nekrotisk knoglevæv. En biopsi vil endeligt kunne bekræfte diagnosen.
Symptomer: Nekrotisk knoglevæv giver hyppigt anledning til svære smerter.
Behandling
Konservativ behandling omfatter smertestillende medicin, fysioterapi og belastningsreduktion for at mindske progressionen af sygdommen. I svære tilfælde kan man overveje knæ- eller hoftealloplastik.
Komplikationer
Ved manglende behandling af osteonekrose kan dette føre til knoglekollaps.
Referencer
Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.